In data de 20.10.2018 a avut loc a VIII-a editie a Turneului International de Judo „Muresul CIS GAZ”, turneu de judo destinat copiilor cu varste intre 8 si 14 ani.
Au participat 850 de sportivi, apartinand de 80 de cluburi din 10 tari (Japonia, Rusia, Franta, Ucraina, Polonia, Bulgaria, Serbia, Bosnia Hertegovina, Moldova si Romania).
Sportivii clubului nostru au obtinut 2 medalii de aur (Gliga David, Lacatus Darius), 1 argint (Gliga Ana) si 2 bronzuri (Moldovan Raluca si Bucsi Darius).
„Pot spune ca acest turneu, organizat an de an de clubul nostru, cu sprijinul SC CIS GAZ SA, DJST Mures si Federatia Romana de Judo, a devenit probabil, prin numarul de sportivi si prin diversitatea lor din punct de vedere geografic, cel mai puternic turneu de judo, destinat copiilor, din Romania. Nu vreau sa afirm lucruri mari, dar din moment ce 7 echipe din Japonia, precum si echipe din Rusia, Ucraina si Franta, respectiv reprezentati ai tarilor cele mai puternice in judo-ul mondial, se prezinta la acest turneu, cred ca sunt in masura sa fac aceasta afirmatie.
Am oferit doritorilor, sansa ca a doua zi dupa concurs, in cadrul unui antrenament comun cu echipele din Japonia, Polonia, Bulgaria, Franta, Ucraina, Moldova si cateva din Romania, sa poata participa la 10 reprize de randori (5 in ne waza si 5 in tachi waza), unde sa-si poata testa cunostintele si cu adversari pe care nu i-au putut intalni in concurs si nu numai. Consider ca este un lucru extraordinar pentru un concurs la nivel de copii.
Judoka japonezi ne-au incantat prin nivelul lor de tehnicitate, disciplina si spiritul civic aratat in timpul competitiei (gestul de a curata locul din tribuna in care au stat, urmat apoi de curatenia efectuata in toata sala de sport, a lasat gura casca pe multi din colegii antrenori si parinti aflati la competitia noastra).
Rusii au venit si ei in premiera, in numar mai mic acum, dar doar pentru a testa ce inseamna nivelul nostru in judo, astfel ca promisiunea lor ca la anul vor veni in numar foarte mare, mi-a dat de inteles ca nu am dezamagit.
Ucrainienii vin an de an in numar tot mai mare, astfel ca prezenta lor, precum si a bulgarilor, polonezilor, sarbilor, bosniacilor, francezilor si modovenilor an de an, ma bucura nespus si-mi da incredere in ceea ce fac.
De asemenea, echipele romanesti de top si nu numai au participat la competitia noastra, acestea dorind sa contribuie la spectacolul de judo din ziua concursului. Doresc sa precizez ca incep sa respect tot mai mult antrenorii care urmaresc calitatea si nu obtinerea cu orice pret a unor medalii la concursuri mai slabe … imi cer scuze pentru aceasta afirmatie, dar nu ma pot abtine …
Clubul nostru aduce an de an la acest concurs sportivi din 10 tari, cu eforturi financiare foarte mari si nu doar pentru a satisface orgoliul nostru, ci si pentru cluburile din tara, care astfel, avand costuri mult mai mici, au ocazia sa intalneasca sportivi din tari aflate la mii de km. Din pacate nu toata lumea intelege si apreciaza acest lucru.
Doresc sa multumesc cluburilor din tara, parintilor sportivilor participanti, arbitrilor, secretariatului competitiei si tuturor celor implicati in buna desfasurare a concursului (echipa medicala, personalului Salii Polivalente, echipa de sonorizare etc.).
Vreau sa transmit mai multe gesturi de recunostinta catre SC CIS GAZ SA, familiei Calugar, fara de care acest concurs nu ar exista, Consiliului Local Ceuasu de Campie, prin dl. primar Szabo Levente, fara de care clubul nostru nu ar exista, Consiliului Judetean Mures si Fundatiei pentru Comunitate care ne sprijina financiar an de an si nu in ultimul rand, Federatiei Romane de judo, prin d-nii Bercean Florin si Oishi Kohei, care au contribuit decisiv la aducerea delegatiei japoneze in Romania.
Un mare, mare, mare gest de multumire vreau sa transmit si parintilor din cadrul clubului nostru, care anul acesta s-au mobilizat EXEMPLAR si au oferit tot ce au putut (timp, produse alimentare, munca voluntara etc), contribuind si ei la buna reusita a evenimentului nostru.
Asa cum v-am obisnuit, vom incerca la anul sa venim cu noi surprize, sa mentinem nivelul de dificulate si de tehnicitate a concursului, astfel ca denumirea neoficiala a acestuia, respectiv „Balkan Hell”, sa-si merite faima.